Tudi mi smo aktivni

ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE » TUDI MI SMO AKTIVNI«

v četrtek, 3. marca 2016 ob 11 uri v razstavnem prostoru Mestne občine Ljubljana, Mačkova 1, 1000 Ljubljana

Fotografije mladostnic in mladostnikov, članic in članov našega društva, sta ustvarili fotografinji Maša Lancner in Barbara Hegler.

Z razstavo predstavljamo dejavnosti mladih ljudi z Downovim sindromom in hkrati obeležujemo 21. 3., dan, ki ga je OZN razglasila za svetovni dan Downovega sindroma.

Razstava bo odprta od 3. 3. do 26. 3. 2016.

V Društvu Downov sindrom Slovenije se zavzemajo za to, da bi ljudje z Downovim sindromom (DS) – in njihove družine – od rojstva dalje bili deležni strokovno ustrezne in človeško tople oskrbe, podpore, pomoči, kadar to potrebujejo. Zavzemajo se za to, da bi bili ti ljudje od malega dalje vključeni v svoje naravno okolje – zato zagovarjajo in spodbujajo postopke za razvoj dobre, vsestransko razvite skrbi za najzgodnejše otroštvo, program zgodnje obravnave. Zagovarjajo vključevanje otrok z DS (in drugih otrok z motnjo v duševnem razvoju), ki so za to sposobni, v zanje prilagojene programe v redni osnovni šoli. Takšna izkušnja bogati njih same, prav tako pa tudi tiste otroke, s katerimi se šolajo in družijo. Prepričani so, da je za otroke z DS mogoče zagotoviti tudi nekatere poklicne izbire in jim omogočiti, da tisti med njimi, ki imajo ustrezne sposobnosti, pridobijo poklicno izobrazbo, ki jim bo omogočila, da pod posebej določenimi pogoji, opravljajo smiselno in koristno delo. Zavzemajo se tudi za to, da se izboljšajo pogoji za delo, vzgojo in življenje v sedaj obstoječih varstveno delovnih centrih ter da se razvijejo poleg obstoječih zavodskih oblik za odrasle z DS tudi nove, ki bodo naklonjene njihovi večji vključenosti v okolje, v katerem živijo. Obstoječe oblike javnega varstva, vzgoje, podpore in skrbi za skupino z DS podpirajo, zavedajoč se pri tem, da jih je potrebno stalno razvijati, posodabljati in izpopolnjevati.

Sooblikovati želijo take pogoje za življenje otrok in odraslih z DS, ki bodo vključujoči, aktivni in ki bodo osmišljali njihovo in naše življenje. Njihovo dosedanje delo in njihova dosedanja prizadevanja jih navdajajo z optimizmom in prepričanjem, da je z zavzetostjo in dobrim strokovnim delom, z razumevanjem in s posebno energijo, ki je lastna delovanju nevladne organizacije, mogoče doseči mnogo in zagotoviti ljudem z DS kakovostno življenje.   

Serija barvnih fotografij Barbare Hegler s pomenljivim naslovom Tudi mi smo aktivni (2016) prikazuje štiri odraščajoče otroke pri samostojnem opravljanju povsem vsakdanjih opravil: pri kuhanju, pospravljanju, čiščenju, branju, igranju na inštrumente, igri in sproščenem druženju. Mladostniki so na samostojnih, dvojnih ali skupinskih portretih upodobljeni v različnih pozah in formalnih izrezih, a vselej tako, da podobe pripovedujejo gledalcu o njihovih sposobnostih, spretnostih in pridobljenih znanjih. Med portretnimi študijami izstopajo zlasti podobe, posnete v družbi domačih živali, ki razkrivajo senzibilnost otrok in njihov odnos do narave. Veliko pozornost pritegnejo tudi tenkočutni portreti, upodobljeni v intimnih trenutkih sprostitve, iz katerih je mogoče razbrati določene karakterne značilnosti upodobljencev. Njihova delovna zavzetost, razigranost, vedrina na obrazih in zaupljivi pogledi pravzaprav pričajo, da je fotografinji uspelo vzpostaviti izrazito intimen odnos s portretiranci, kar kaže, da njeno ustvarjalno delo ne temelji le na raziskovanju človekove zunanje podobe, ampak tudi notranjega izraza. Sproščeno vzdušje na kompozicijsko uravnoteženih fotografijah dodatno stopnjujejo intenzivne barve in enakomerno razpršena svetloba, ki na posameznih posnetkih diskretno ožarja tudi obraze upodobljencev. Avtorica namreč s premišljenimi svetlobnimi učinki učinkovito poudari tako poetičnost svojih posnetkov kot tudi čustvene reakcije otrok, njihove posebnosti, drugačnost in edinstvenost.

Nataša Kovšca

Likovna kritičarka/recenzentka

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*